De laatste maanden ben ik steeds meer met huidverzorging bezig, ik word dit jaar 30 en ik merk dat mijn huid steeds wat meer nodig heeft. De verzorgingsproducten met AHA en BHA schieten als paddestoelen uit de lucht maar wat doen deze ingrediënten eigenlijk? Vandaag vertel ik jullie er meer over!
Beide bestanddelen zijn exfolianten in huidverzorging. Veel mensen weten dat je je huid kan scrubben om dode huidcellen te verwijderen. De manier is vooral bij een droge en gevoelige huid vaak iets te grof en een andere manier om van de dode huidcellen af te komen is door producten te gebruiken met AHA en BHA. Er komt geen scrub aan te pas en de dode huidcellen worden als het ware ‘opgelost’.
Waarom exfoliëren?
Een gezonde huid verwijderd vanzelf de dode huidcellen maar soms is de huid verstoord waardoor het gevolg is dat de huid dof, droog, schilferig kan zijn. Maar ook verstopte poriën, puistjes, gerstekorrels (milia) kunnen hierdoor ontstaan. Een exfoliant kan daarbij helpen:
- vermindert de zichtbaarheid van rimpels
- werkt verhelderend voor een doffe huid
- maakt een ruwe huid gladder
- ontstopt poriën
Wat is AHA precies?
AHA staat voor Alpha Hydroxy acid, dit is een verzamelnaam van verschillende AHA’s die er op de markt zijn (fruitzuren). Voorbeelden van AHA’s zijn:
- Glycoolzuur (glycolic acid)
- Melkzuur (lactic acid)
- Citroenzuur (citric acid)
- Wijnsteenzuur (tartaric acid)
Het grootste verschil met BHA is dat AHA’s wateroplosbaar zijn. Ze zijn vooral werkzaam op de bovenste laag van de huid. Een milde reiniging van de dode huidcellen en dus geschikt voor de droge en beschadigde huid. Meestal wordt er in het product 1%,2%, 5% of zelfs 10% gebruikt.
Wat is BHA precies?
BHA staat voor Beta Hydroxy acid, in vergelijking met AHA bestaat BHA maar echt uit één bestanddeel en dat is salicylzuur. Dit bestanddeel gaat dieper in de huid en vooral poriën worden gereinigd. BHA is vetoplosbaar dus een heel goed bestanddeel als je met acne te dealen hebt. Doordat de huid na het gebruik van BHA goed schoon is en geen dode huidcellen meer heeft kunnen de producten die na de BHA aangebracht worden ook sneller opgenomen worden door de huid. De maximum concentratie is 2%.
Wat vooral heel belangrijk is om de producten op te bouwen op het begin. Het reinigt je huid namelijk vrij intensief en zou het daarom op het begin niet dagelijks gebruiken. Gebruik na je verzorging van AHA of BHA ook altijd zonnebrand crème. Je huid is namelijk een stuk gevoeliger op dat moment.
Je hebt tegenwoordig dus een hele hoop merken die AHA of BHA in hun producten verwerken, de bekendste in mijn opzicht is Paula’s Choice. Zij hebben een enorme keus aan verschillende producten en mijn eerste product met BHA is ook van hun! Zelf heb ik alleen BHA uitgeprobeerd omdat ik nogal vaak last heb van mee-eters. BHA is voor voor acne, puistjes en mee-eters en gaat net iets dieper in de huid. Ook the Ordinary heeft een hoop producten met deze werkzamen stoffen erin.
Regelmatig verzorgingsproducten met BHA en AHA gebruiken om te exfoliëren zorgt ervoor dat je huid goed gereinigd wordt en dat het weer gaat glanzen. Je maakt de huid minder dof en vermindert de kans op acne en mee-eters.

Heel erg interessant!