Pecan koffie broodjes

De laatste weken ben ik weer heerlijk aan het bakken gegaan. Volgens mij komt het toch echt door het Herfstweer dat ik er meer zin in krijg. Ik maakte voor het eerst bladerdeeg wat me nog niet tegenviel en besloot in combinatie met pecan voor een Pecan koffie broodje te gaan. Benieuwd hoe ik deze broodjes heb gemaakt, het recept deel ik met jullie!

Een kop koffie met een heerlijk zoet broodje daar kun je me echt wakker voor maken. Ik ben een enorme zoetekauw en wil het liefst de hele dag lekkere zoetige dingen eten. Natuurlijk niet goed voor het gewicht maar zo nu en dan mag je jezelf wel eens verwennen. Ik was vooral benieuwd of het me zou lukken om net als de bakker zulke lekkere broodjes te maken. Challenge accepted!

Wat je nodig hebt (8 stuks)

Deeg

250 gram bloem
5 gram zout
6 gram gist
25 gram suiker
15 gram boter (op kamertemperatuur)
halve ei
115 ml melk
125 gram boter (koud)

Vulling

90 gram pecannoten
50 ml siroop (ik pakte spelt siroop)
35 gram basterdsuiker
25 gram boter (op kamer temperatuur)

Hoe maak je ze?

Het deeg voor koffie broodjes:

 • Meng alle ingrediënten voor het deeg, behalve de 250 gram koude boter, tot een soepel geheel.
 • Maak er een bol van en verpak dit in huishoudfolie en bewaar 30 min in de koelkast
 • Leg daarna de 250 gram koude boter tussen twee vershoudfolies en rol tot een plat vierkant.
 • Druk het deeg wat plat en rol vier punten aan alle zijdes van de bol. Leg de boterplak op het midden stuk en pak door middel van de vier punten de boter in zodat deze strak verpakt zit in het deeg.
 • Rol het deeg daarna in de lengte uit tot het 3x zo lang is.
 • Vouw het deeg in drie keer in de lengte. Draai het deeg een kwartslag en rol het nu in de andere richting uit tot driemaal zijn breedte. Vouw het deeg nu ook weer in drieën.
 • Verpak het in plasticfolie en laat het een uur rusten in de koelkast.
 • Rol het deeg nog eenmaal in de eerste richting uit en vouw het deeg wederom in drieën. Laat het voor de laatste keer 30 minuten rusten in de koelkast.
 • Verwarm de oven voor op 175 graden en verdeel de pecannoten op een met bakpapier beklede bakplaat. Rooster de noten voor 8-10 minuten.
 • Doe de pecannoten in een foodprocessor (of hak ze fijn). Voeg de overige ingrediënten  voor de vulling toe en mix alles tot een homogene massa.
 • Rol het deeg nu uit tot een lap van 60×40 centimeter. Snijd hier 8 plakken van 15×10 centimeter van.
 • Snijd de deeglapjes aan beide korte zijden 7 keer in tot 5 centimeter vanaf de zijkant. Verdeel de vulling in het midden en vouw vervolgens de ‘ribben’ om en om over de vulling heen zodat er een soort vlecht ontstaat (druk ze goed aan!!)
 • Leg ze op bakpapier en laat de broodjes een uur rijzen op het aanrecht.
 • Verwarm de oven op 220 graden en bestrijk de broodjes nog met een losgeklopt ei. Bak ze in 20 minuten gaar.

Serieus, wat was ik trots op deze broodje! Ze winnen misschien niet de schoonheidsprijs omdat een aantal er opengeklapt waren maar lekker waren ze zeker. Ik heb er 8 gemaakt die uiteindelijk vrij snel zijn opgegaan. Een beetje spijt dat ik er niet meer had gemaakt, maar weer een nieuwe reden om iets nieuws te bakken.

Ik ga ze zeker zelf nog eens maken en duw het deeg dan wat strakker aan waardoor ze niet open kunnen klappen. Het bladerdeeg maken vergt wat tijd maar vooral veel wachten. Begin dus op tijd zodat je ze dezelfde dag nog even kunt proeven.


Volg:

1 Reactie

 1. Kathleen
  27 oktober 2017 / 07:25

  Ziet er heerlijk uit!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *