Steeds meer ben ik aan het lezen en ik vind het fijn om Thrillers en Romans af te wisselen met zelfhulpboeken. Onderwerpen waarbij ik mezelf kan ontwikkelen zoals gedachten gangen en patronen. Er zijn er ook steeds meer, niet allemaal even interessant maar er zitten zeker wat goede boeken tussen. 4x Zelfhulpboeken die ik nog wil lezen!
Ik heb altijd wel een lijstje van boeken die ik nog wil lezen. Het fijne van zelfhulpboeken is dat je ze niet direct in 1 keer hoeft uit te lezen. De zelfhulpboeken die ik tot nu toe gelezen heb zijn Happy Life 365 en De edel kunst van not giving a fuck, beide fijne boeken waar ik een aantal tips uit heb gehaald.
Focus aan/uit
Dit is dus precies wat ik heb tegenwoordig, totaal geen focus en een concentratie van 0,0. Hier zou ik dus echt wat aan willen doen. Er zijn een hele hoop mensen die dit boek een aanrader vinden dus deze staat zeker hoog op het lijstje!
Afdwalen tijdens gesprekken, aan het einde van de pagina erachter komen dat je eigenlijk geen idee meer hebt waar de tekst over ging en moeite met in slaap vallen omdat je hoofd blijft doortollen. Wanneer we geen grip op onze aandacht hebben, waaien we met alle winden mee, kost het meer tijd om ons werk te doen en neemt de stress toe. Op de lange termijn vergroot het zelfs de kans op een burn-out. Bestsellerauteur Mark Tigchelaar laat aan de hand van nieuw wetenschappelijk onderzoek en voorbeelden uit de praktijk zien hoe we weer grip op onze focus krijgen. Het effect is dat we weerbaarder tegen stress worden, productiever zijn en meer aanwezig zijn in het hier en nu. Rust, overzicht en controle.
Grip
Grip heb ik ook al vaker voorbij zien komen en dit soort onderwerpen vind ik best fascinerend want hoe kan je meer doen in dezelfde tijd?…. Daarvoor moet denk eerst mijn focus goed zijn dus waarschijnlijk een goede opvolger voor bovenstaande.
Het is best gek dat we nooit écht hebben leren werken. Hoe houden we ons staande in deze tijd van voortdurende bereikbaarheid? Hoe bewaren we overzicht, met die uitpuilende mailbox, overvolle agenda en eindeloze takenlijst? En nog veel belangrijker: hoe zorgen we ervoor dat we eindelijk toekomen aan de plannen die we wel hebben maar niet uitvoeren? Sommige mensen lijken altijd grip op de zaak te hebben. Een van hen is Blendle-man Rick Pastoor. In dit boek deelt hij zijn razendslimme werkmethode GRIP, die hij door de jaren heen ontwikkelde. Zijn no-nonsenseaanpak leert je hoe je rust, ruimte en richting in je werkweek krijgt. En hoe je jezelf kunt uitdagen, ook al heb je het druk. Het resultaat? Je gaat niet alleen effi ciënter aan de slag, maar vooral effectiever. En zodra je grip hebt, ontstaat er ruimte voor grotere plannen en levensdromen. GRIP toont hoe je die kunt realiseren. In dit boek geen eindeloze theorieën, maar eenvoudige, concrete stappen. En je begint gewoon vandaag.
Dingen die je alleen ziet als je er de tijd voor neemt
Iets meer zweverig maar wel iets waar ik in geloof! Dit boek gaat dus ook zeker op de nog te lezen lijst. Ook heel tof dat er illustraties zijn toegevoegd aan het boek.
De Koreaanse boeddhistische monnik Sunim geeft les over verschillende levenskwesties, van liefde en vriendschap tot werk, levensdoelen en spiritualiteit. Zijn inzichten en adviezen helpen om in het moderne, drukke leven te zoeken naar rustpunten. Zo legt hij bijvoorbeeld uit hoe je mindful kunt omgaan met negatieve emoties als woede en jaloezie. Haemin Sunim laat het belang zien van sterke relaties met anderen en benadrukt dat je vergevingsgezind en mild moet zijn tegenover jezelf.
De prachtige, kleurrijke illustraties fungeren als kalmerende visuele pauzes die ons aansporen rustig aan te doen. Want als jij rustig bent, zal de wereld ook rustig worden.
Patronen doorbreken
Soms heb je gewoon dezelfde patronen die zich herhalen en die eigenlijk op een andere manier beter kunnen zijn. Ik heb er genoeg waarschijnlijk, haha! Benieuwd naar het schematherapie van Hannie van Genderen die klinisch psycholoog is en coördinator research, development & education.
Maak je steeds weer dezelfde fouten in het leven, terwijl je je hebt voorgenomen om een volgende keer anders te reageren? Vertoont je gedrag hardnekkige patronen, die je zeer tegen je zin niet eenvoudig kunt doorbreken? In dat geval helpt schematherapie je verder.
Schematherapie leert je om de oorsprong van je gedragspatronen te doorgronden, hun invloed op je alledaagse leven te onderzoeken en jezelf zodanig te veranderen dat je je beter gaat voelen en beter voor jezelf kunt zorgen en opkomen.
Aan de hand van vele voorbeelden en online beschikbare invuloefeningen maakt Patronen doorbreken duidelijk hoe patronen van gedrag, gedachten en gevoelens zijn ontstaan en hoe je die kunt veranderen.
Zo dat zijn de zelfhulpboeken die ik nog wil lezen. Hebben jullie toevallig één van deze boeken al gelezen of heb je er ook nog een aantal op je te lezen lijst? Ik ben benieuwd.

Laat een reactie achter